Tegenstrijdige getuigenissen: Hengelose militair niet schuldig aan aanrandingen op marinefregat

Gepubliceerd op: 14-2-2025

Een Hengelose beroepsmilitair is vrijgesproken van twee aanrandingen, waarvan een zou hebben plaatsgevonden op het fregat De Ruyter.

Een vrouwelijke matroos deed twee aangiftes tegen de sergeant. Een van de aanrandingen zou hebben plaatsgevonden op de Zr. Ms. De Ruyter, het luchtverdedigings- en commandofregat van de Koninklijke Marine. Volgens de matroos gebeurde dat in de bar van het marineschip. Op 29 november 2023 deed de vrouw aangifte.

De vrouw vertelde dat ze plotseling door de man haar bij de borsten werd gegrepen. Toen hij losliet liep hij lachend weg. Toen de sergeant daarna op een bank zat, probeerde hij de matroos naar zich toe te trekken terwijl ze langs hem liep, vertelde de vrouw.

Ontkenning
Een getuige zegt dat hij dit niet kan beamen. Een andere getuige zei in zijn verhoor dat hij niet heeft gezien dat de sergeant de vrouw vastpakte. De Hengelose militair is op 9 januari vorig jaar verhoord door de marechaussee. Hij ontkent de aanranding.

De vrouw deed ook aangifte van een incident op 31 oktober 2023. Tijdens een Oktoberfest in Den Helder zou de sergeant zijn hand in haar broekzak hebben gedaan en haar over haar kruis hebben willen strijken. Ook hierover spreken getuigen elkaar tegen. Een getuige meldde dat hij vermoedde dat een majoor het kruis van de vrouw zou hebben aangeraakt. Een andere getuige heeft verklaard dat hij ‘niet goed kon zien waar verdachte aangeefster allemaal heeft geraakt’.

Te weinig bewijs
Over zowel wat er aan boord van het fregat als in Den Helder zou zijn gebeurd, stelt de militaire kamer dat er te weinig steunbewijs is voor een bewezenverklaring. ‘Om te komen tot een bewezenverklaring moet de militaire kamer met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen vaststellen wat er is gebeurd. Als er twijfel bestaat over wat er is gebeurd, dan dient vrijspraak te volgen’, stelt de kamer.

De Hengeloër is vrijgesproken. De door de vrouw geëiste schadevergoeding van 6677,48 euro (materiële schade en smartengeld) is afgewezen door de militaire rechtbank.


Bron: Tubantia

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief