Noordelijke partners bespreken dreiging Rusland

Gepubliceerd op: 8-6-2018

Minister Ank Bijleveld ontving vandaag haar collega’s van de zogeheten Northern Group. Dit is een samenwerkingsverband van twaalf noordelijke Europese landen die aan de Baltische Zee en de Noord-Atlantische Oceaan grenzen, regio’s waar de Russische invloed groot is. De bijeenkomst stond dan ook in het teken van de regionale veiligheidssituatie, de relatie met Rusland en het verbeteren van de militaire mobiliteit.

Afbeelding verwijderdMinister Ank Bijleveld ontmoet de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen.

Militaire mobiliteit staat hoog op de agenda bij de EU en de NAVO. De Northern Group bestaat uit lidstaten van beide organisaties. Het verband wordt daarom gebruikt om EU en NAVO-initiatieven ‘aan elkaar te plakken’. De ministers bespraken bijvoorbeeld maatregelen om verplaatsingen van militairen en materieel te vergemakkelijken.

Papierwerk
Zij spraken af om voort te bouwen op bestaande initiatieven van de Scandinavische landen en Baltische staten. Bijvoorbeeld door minder papierwerk van elkaar te vragen voor grensoverschrijdingen. Het doel is dat militairen en materieel razendsnel, zonder bureaucratische rompslomp kunnen verplaatsen in de Northern Group-regio.

Rusland
Bijleveld: “We bevinden ons allemaal in een regio waar Rusland zeer aanwezig en actief is: de Baltische Zee en Noord-Atlantische oceaan. Rusland gedraagt zich assertief: vliegtuigen die zich niet melden bij het binnenvliegen van ons luchtruim, schepen die onaangekondigd door het kanaal varen en zelfs gesimuleerde aanvallen op militaire doelen. Daarom is het goed dat we elkaar regelmatig spreken.”

Northern Group
De ministers willen ook de strategische communicatie afstemmen. De landen gaan daarvoor meer gezamenlijk communiceren over militaire oefeningen. Ook gaan ze nauwer samenwerken bij het herkennen en tegenspreken van Russisch nepnieuws. De landen willen met 1 stem spreken. 

De Northern Group is een samenwerkingsverband van Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Alleen de minister van IJsland was afwezig. Nederland is de 1e helft van 2018 voorzitter.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief