Uitslag Stelling: ’Terug naar grenstoezicht’

Gepubliceerd op: 18-7-2024

De meeste stellingdeelnemers staan volledig achter de plannen van het nieuwe kabinet voor het verscherpen van grenscontrole en het invoeren van grensbewaking. „Schengen werkt niet, dus dan maar ouderwetse controle aan de grens”, klinkt het.

Werkgeversorganisaties, Transport en Logistiek Nederland en meerdere hoogleraren slaan alarm om de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB voor de aanscherping van grenscontrole. Volgens deze partijen zal dit desastreus uitpakken voor de Nederlandse economie. Slechts een tiende van de stemmers denkt dit ook. Deze groep vreest voor lange wachttijden bij de grenzen als er extra controle komt. Als export- en doorvoerland krijgen we hier last van, denkt deze minderheid. „Kijk naar al het ’gedoe’ na de Brexit”, stelt één van hen. „Het levert wachttijden, files, maar ook agressie op. Alleen al het opperen van dit idee is reden om te hopen dat dit kabinet het niet heel lang zal uithouden”, stelt een andere tegenstander.

Volgens de meerderheid zal het allemaal wel meevallen met die chaos, wachttijden en economische schade: „In het begin gaf Brexit problemen voor het vrachtverkeer maar inmiddels verloopt dit best soepel.” En: „Gewoon een kwestie van wennen, vroeger ging het ook goed bij de douane en nu opeens vergaat de economie bij een grenscontrole?” Een andere stemmer denkt dat het ’met de digitalisering van nu’ allemaal veel sneller en soepeler zal verlopen’ dan voorheen. Bovendien: „Bij de grens naar Zwitserland is het toch ook geen probleem?” Iemand oppert: „Laat ze al het personenverkeer controleren en het vrachtverkeer ontzien om de vertraging van leveringen te beperken. Vrachtverkeer alleen steekproefsgewijs controleren.”

Vooralsnog is grenscontrole aan de EU-binnengrenzen alleen in ’uitzonderlijke situaties’ (zoals tijdens het EK en nu met de Olympische Spelen) toegestaan. Volgens een derde van de deelnemers is het goed dat dit bij uitzondering mogelijk is. Een derde ziet vrij verkeer van goederen en personen als de basis van het economisch succes van de EU. Desondanks gelooft een ruime meerderheid van de deelnemers dat meer grenscontrole tussen de EU-landen kan helpen in de aanpak van criminaliteit. „Dit vergroot de pakkans op drugs- en mensensmokkel. Weg met dat slappe EU-beleid”, reageert een stemmer. Iemand anders: „Grenscontrole is effectief in criminaliteitsbestrijding, zie de resultaten van de Duitse grenscontroles tijdens het EK, vele criminelen en mensensmokkelaars zijn opgepakt.”

Maar liefst 89 procent van de deelnemers gelooft dat aanscherping van controle aan de EU-binnengrenzen kan helpen om de asielinstroom terug te dringen. Een stemmer ziet dit als ’de enige manier om de instroom van economische vluchtelingen tegen te houden’. Een kleine groep brengt hier tegenin dat grenscontrole tussen EU-landen weinig zin heeft omdat als je aan de grens asiel aanvraagt dat gehonoreerd moet worden volgens internationaal recht.

Menig stemmer vindt dat de politiek zich vooral zou moeten richten op het aanscherpen van controle aan de EU-buitengrenzen. Een respondent zegt hierover: „De buitengrenzen beter bewaken lijkt me meer effectief. Maar als de EU dat niet doet, zit er niets anders op dan onze eigen grenzen te bewaken.”


Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief