Colombia levert drugsbaron uit aan Nederland: ‘Sodapuppy’ gekoppeld aan drugsmultinational

Gepubliceerd op: 31-8-2024

Op verzoek van Nederland heeft Colombia de 44-jarige Jean Paul H. uitgeleverd aan Nederland. De man, ook wel bekend onder de bijnaam ‘Sodapuppy’, werd door Nederland gezocht omdat hij wordt gezien als een van de leidinggevende figuren van een drugsmultinational. Hij wordt gekoppeld aan de grootste vangst van een partij crystal meth ooit op op Europees grondgebied en zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het opzetten van drugslabs.
De Colombiaan werd in juli 2023 al aangehouden in de Colombiaanse plaats Tuluá. Vrijdag 30 augustus landde hij in Nederland, waar hij onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee naartoe was gevlogen. Hij is inmiddels vastgezet en wordt maandag 2 september voorgeleid aan een onderzoeksrechter, die moet beslissen of hij langer blijft vastzitten. Het OM ziet in hem een belangrijke verdachte in het omvangrijke drugsonderzoek met de codenaam Donau.

Ontploft coke-lab
De verwachting is daarom dat hij voorlopig wel even blijft vastzitten. Medeverdachten hoorden in april al strafeisen tot wel tien jaar tegen zich eisen. De Colombiaan, die zich volgens de opsporing in versleutelde berichten bediende van het alter ego ‘sodapuppy’, speelde volgens het OM een belangrijke rol in de drugsorganisatie. Die hield zich bezig met het smokkelen van grote partijen drugs: de megapartij crystal meth. Maar ook met het produceren ervan, in labs. Dat ging niet altijd goed, zo bewees de ontploffing van een lab in Poortvliet. Meerdere gasflessen kwamen tot ontploffing, en bij de enorme brand kwamen ook 28 schapen om het leven. Ook de laboranten die er aan het werk waren, ontsnapten aan een wisse dood.

Volgens het OM zou Jean Paul H. vervolgens betrokken zijn bij het opzetten van een nieuw coke-lab. Hij zou de schakel zijn tussen de leiding van de organisatie in Colombia en Mexico, en de uitvoerders in Nederland. Met de drugssmokkel- en handel was uiteraard veel geld te verdienen. Uit ontsleutelde berichten is op te maken dat ‘Sodapuppy’ ruim 8,5 miljoen euro naar de leiding van de drugsorganisatie heeft doorgestuurd.

Wanneer de zaak inhoudelijk zal worden bespreken door de rechtbank is nog niet duidelijk.

 

Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief