Man uit Lauwersoog duwt medewerker marechaussee de weg op: mogelijk twee jaar cel

Gepubliceerd op: 31-8-2024

Een 48-jarige man uit Lauwersoog hoorde in de rechtbank van Groningen 24 maanden celstraf, waarvan 8 voorwaardelijk, tegen zich eisen voor poging doodslag. De man zou op 1 maart van dit jaar een medewerker van de marechaussee de N361 ter hoogte van Mensingeweer op hebben geduwd.

De man zou die nacht te hard hebben gereden en staande zijn gehouden door twee verbalisanten (aanhouders, red.) van de marechaussee. Toen de auto in de bussluis stop werd gezet, zou hij zich intimiderend hebben gedragen. De man zou boos zijn geworden en één van de twee verbalisanten met kracht op de weg hebben geduwd.

Stap naar voren om auto te ontwijken
De verbalisant moest een paar stappen naar achter zetten om zijn evenwicht te kunnen bewaren, vertelde hij. Vervolgens moest hij snel een stap naar voren zetten om een aankomende auto te ontwijken. Volgens zijn collega moest de bestuurder van de auto een stuurcorrectie doen om de man te ontwijken.

Het incident zou veel impact hebben gehad op de verbalisant. 'Het heeft me onzeker gemaakt in mijn werk. Het is lastig om het een plek te geven. Tot op de dag van vandaag heb ik er last van.'
De verdachte stelt daarentegen dat hij de man alleen vastgehouden heeft en niet geduwd.

Behandelaar opgesloten in woning
De verdachte zou kampen met een bipolaire stoornis, een persoonlijkheidsstoornis met borderline kenmerken en narcistische trekken. Zijn behandeling gericht op middelengebruik liep onlangs spaak omdat hij een behandelaar tijdelijk opsloot in zijn woning. De behandelaar heeft aangifte gedaan.

Dat was nieuwe informatie voor de officier van justitie: 'Ik schrik daarvan. In beide zaken zijn het mensen die hun beroep uitoefenen in de maatschappij en vervolgens gaat u daar op deze manier mee om.' De verdachte wilde er niets over zeggen.

Stevige straf
De officier van justitie eiste een celstraf van 24 maanden celstraf, waarvan 8 voorwaardelijk met aftrek van de tijd dat de man al in voorarrest heeft gezeten. Volgens haar was er een aanmerkelijke kans op de dood van de verbalisant door de actie van de verdachte.

'Het slachtoffer voelde de luchtdruk van de passerende auto die hem op een meter afstand passeerde. Het gaat hier om één van de drukste provinciale wegen van Groningen met een maximale snelheid van 80 kilometer per uur.' Daarnaast moet er volgens haar een signaal uitgaan naar de samenleving dat 'dergelijk gedrag' niet kan. 'Daar moet een stevige sanctie op staan.'

'Hij was niet druk met verkeer'
Volgens de advocaat van de verdachte staat het niet vast dat de duw is gebeurd en dat zijn cliënt opzet had op de dood. Hij stelde dat het niet druk was met verkeer op dat moment en dat het bovendien onwaarschijnlijk was dat een aanrijding zou hebben geleid tot de dood.

'Het was dichtbij een rotonde, dus een auto zou geen 80 kilometer per uur meer hebben gereden.'

Hij pleitte voor vrijspraak. De rechtbank doet op 12 september uitspraak in de zaak.

 

Bron: RTV Noord



Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief