Militair die gewapend rondliep in winkelcentrum zelfde dag op vrije voeten

Gepubliceerd op: 18-7-2024

Militair die gewapend rondliep in winkelcentrum zelfde dag op vrije voeten: ‘Wapen hing ter decoratie aan muur kazerne’*
De militair die afgelopen vrijdag rond het middaguur met een indrukwekkend groot wapen door winkelcentrum Hatert liep, is nog diezelfde avond vrijgelaten. De man wordt verdacht van bedreiging, het overtreden van de Wapenwet en de Opiumwet.

Het was flink schrikken voor personeel en winkelend publiek in Hatert. Rond het middaguur liep daar een man in militair tenue met een lang geweer over straat. Omstanders belden direct de hulpdiensten die rap met verschillende eenheden, uitgerust met kogelwerende vesten, ter plaatse kwamen.

De man werd bij de ingang van de flat, ingeklemd tussen de telefoonwinkel en de bloemist, aangehouden en meegenomen voor verhoor.

*Verdachte zelfde avond vrij*
Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee vertelt dat de man, een militair in actieve dienst, op de avond van het incident is vrijgelaten. ,,De officier van justitie van de marechaussee heeft de verdachte na een eerste verhoor in verzekering gesteld. Later nog diezelfde vrijdag is het besluit genomen dat hij het verdere onderzoek en de afdoening van zijn zaak in vrijheid mag afwachten.”

Het wapen waarmee de verdachte rondliep, blijkt een ongevaarlijk pronkstuk te zijn. ,,Het onklaar gemaakte lange wapen hing ter decoratie aan de muur van de kazerne”, vertelt de woordvoerder. ,,De verdachte heeft dit wapen meegenomen naar het winkelcentrum.”

Over zijn motief wordt voorlopig niets naar buiten gebracht. Eerder is al wel bekendgemaakt dat de verdachte in een van de flats boven het winkelcentrum woont. Of hij daar is teruggekeerd en of hij er alleen woont, blijft onbekend, net zoals zijn leeftijd en militaire rang. ,,Omwille van de privacy worden er geen verdere details vrijgegeven”, stelt de woordvoerder.

*Bedreiging*
Verder blijft ook onduidelijk van wat voor soort bedreiging de man wordt verdacht of waarom hij op basis van de Opiumwet wordt aangeklaagd. De Kmar-woordvoerder kan niet zeggen of de man hangende het onderzoek en na een eventuele veroordeling zijn beroep weer mag uitoefenen. ,,Dat is aan zijn werkgever, Defensie. Als Marechaussee doen wij alleen het strafrechtelijk onderzoek.”

Vrijdag is de woning van de verdachte doorzocht. Daarbij zijn geen wapens, munitie of andere bijzonderheden aangetroffen.

 

Bron: Limburger.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief