Counter drone team KMar

Gepubliceerd op: 20-9-2024

Een speciale groep marechaussees heeft de afgelopen week al 31 hobbydrones onderschept tussen Arnhem en Ede. Vanwege de grote militaire oefening Falcon Leap - waarbij parachutisten springen en vliegtuigen laag overkomen - geldt er in het gebied een no fly zone, maar die wordt met voeten getreden.

De Koninklijke Marechaussee beschikt dezer dagen over een zogenoemd counter drone team. ,,Dat is een team van zes marechaussees dat speciaal is samengesteld voor de internationale luchtlandingsoefening Falcon Leap”, zegt kapitein Mike Hofman. ,,Zij doen dit samen met Defensie. Met een dronedetectiesysteem zien ze niet alleen waar in het luchtruim de drone zich bevindt, maar ook waar de bestuurder zich bevindt.”

'Geen verkeerde intentie’
De voorbije dagen hebben de bestuurders van zeventien drones al een tik op de vingers gekregen in de vorm van een waarschuwing. Daar is het vooralsnog bij gebleven. Volgens Hofman kunnen zij vervolgd worden voor het overtreden van de luchtvaartwet. ,,Maar daar is nu niet voor gekozen omdat de bestuurders geen verkeerde intentie hadden.”

De tijdelijke no fly-zone die ook het gebied tussen Ede en Arnhem beslaat, is volgens de website godrone.nl - een initiatief van Luchtverkeersleiding Nederland - van kracht tot zaterdag 15.00 uur. Dan loopt ook de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide op zijn einde. De herdenking op de heide geldt al jaren als het afsluitmoment van Falcon Leap; net als in de voorbije dagen springen er dan ook parachutisten uit vliegtuigen, maar dan om de soldaten te herdenken die dat in september 1944 op die plek ook deden.

‘Boete kan oplopen tot 7800 euro’
Vliegen met een drone is zaterdag ‘ten strengste verboden’ tijdens de luchtlandingen en de herdenking, benadrukt de gemeente Ede op haar website. Reden voor het sluiten van het luchtruim voor drones is volgens Ede de lage vlieghoogte en de parachutesprongen. Een overtreding kan stevig in de papieren lopen, leest het. De boete ‘kan oplopen tot 7800 euro’.

Bron: AD

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief