Podcast levert nieuwe info op over verdwijnen Sicco Cuperus: "Hoop op een doorbraak"

Gepubliceerd op: 5-10-2024

Waar is Sicco Cuperus? Nog steeds is er geen antwoord op die vraag. Een podcast over de zaak werd een dikke hit en krijgt nu een vervolg.

De podcast over de verdwijning van de marechaussee is gemaakt door journalisten Margriet Brandsma en Geartsje de Vries. Ze kregen daarbij hulp van oud-rechercheur Henk Dillerop.
De eerste vier afleveringen van de podcast Sicco, de verdwenen marechaussee kwamen een paar maanden geleden. Nu komen er drie vervolgafleveringen.

De verdwijning
Op maandag 9 juni 2014 verschijnt opperwachtmeester Sicco Cuperus (26) niet op zijn werk bij de marechaussee in Harlingen. Sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor.
In zijn appartement in Leeuwarden lijkt het erop dat Sicco even snel de deur uit is gegaan om boodschappen te doen: Het raam in de slaapkamer staat open, zijn telefoon ligt aan de lader en de stofzuiger staat klaar om gebruikt te worden.
Maar - en dat is opvallend - zijn auto staat niet op de parkeerplaats.
De auto van Cuperus wordt een paar dagen na zijn verdwijning teruggevonden in Marrum. Niemand weet wat hij in Marrum deed en het sporenonderzoek levert niets op.
Ook in het uitgebreide onderzoek van de marechaussee en het coldcaseteam van de politie Noord-Nederland wordt niets gevonden.

Nieuwe informatie
Eerder dit jaar kwam in de podcast nieuwe informatie aan het licht. Sicco heeft zijn dienstwapen op 7 juni, twee dagen voor zijn vermissing, opgehaald van het werk. Iets wat tegen de regels is.

"De podcast heeft veel teweeggebracht", vertelt Omrop-journalist en podcastmaker Geartsje de Vries. "We hebben vele reacties gehad. Soms waren dat nieuwe tips, maar er waren ook veel mensen die meedachten, zo van: hebben jullie ook gedacht aan dit of dat scenario?"
Maar waarom houdt deze zaak mensen zo bezig?

"Omdat het heel mysterieus is", volgens De Vries. "Ik denk dat meespeelt dat het om een marechaussee gaat. Dat is dan toch iemand met een beroep waarvan je denkt: 'bijzonder dat zo'n persoon verdwijnt'."

Dat is volgens haar niet de enige reden. "Ook omdat het zo apart is hoe hij is verdwenen. Dat het juist lijkt of hij even om een boodschapje is. Maar er is nooit meer een spoor gevonden. Het is een heel mysterieuze zaak."

Het verhaal rond krijgen
In de vervolgafleveringen van de podcast komt nieuwe informatie aan het licht, zegt De Vries.
"De afleveringen zijn gemaakt naar aanleiding van de reacties die we hebben gekregen op de eerste vier afleveringen. We hebben het gevoel dat we verder zijn gekomen om het verhaal van wat er is gebeurd rond te krijgen."

Een nieuw beeld van de zaak
Wat Brandsma en De Vries willen, is het verhaal vertellen van Sicco Cuperus. Hem neer te zetten en duidelijk te maken wie hij was.
Met medewerking van de politie, familie, vrienden en marechaussee kregen ze een nieuw beeld van de zaak. Ze hopen dat het nieuwe tips oplevert die kunnen helpen de zaak op te lossen.
Het lijkt er volgens De Vries steeds meer op dat het om een misdaad gaat.
"Het scenario van misdaad wordt steeds waarschijnlijker, maar ook het scenario van zelfdoding is nog niet uitgesloten. Een ongeluk werd eerder ook nog wel aan gedacht, maar dat kunnen we nu eigenlijk wel wegstrepen."

Mogelijke getuigen
In de nieuwe afleveringen praten de podcastmakers met mensen die mogelijk meer weten of iets hebben gezien. "Onder andere een man en een vrouw uit Marrum, die iets aparts hebben gehoord", zegt De Vries. "We praten ook met iemand die de auto een dag voordat Sicco verdween nog heeft zien rijden."
Verder spraken de journalisten Sicco's nicht. "Daar was hij heel close mee. Eigenlijk 'closer' dan met zijn broer en zus. Ze vertelt wat over hem."
Volgens De Vries verstuurde Cuperus een aantal vreemde berichten naar bekenden, in de dagen voor zijn verdwijning. Die berichten worden ook besproken.

"Goede hoop"
"Maar we vragen nu ook weer om tips", zegt De Vries. Ze zegt dat de politie nog steeds druk bezig is met de oplossing van de zaak.
"Het is nog steeds een zaak die prioriteit heeft bij de politie. Het is geen cold case. Ze zijn er actief mee bezig."
De Vries hoopt dat de podcast daarbij helpt. "Ik hoop dat mede door onze podcast, er een doorbraak komt. En daar heb ik ook wel goede hoop op."

Nieuwe afleveringen 'Sicco, de verdwenen marechaussee'
Er komen nu drie nieuwe afleveringen van 'Sicco, de verdwenen marechaussee'. Die zijn een vervolg op de eerste vier die eerder dit jaar uitkwamen.

Zondag 6 oktober komt de eerste nieuwe aflevering online, de andere twee volgen op 13 en 20 oktober. De podcast is te beluisteren via Spotify of Apple Podcasts.

De journalisten hebben het er weleens over om ook over andere verhalen podcasts te maken.
"We vinden het allemaal hartstikke leuk om te doen. Maar toch loop je tegen bepaalde praktische dingen aan, er moet bijvoorbeeld ook budget zijn."
Volgens De Vries zou er wel animo voor zijn. "Wij worden allemaal gevraagd door mensen die zeggen: 'Willen jullie daar of daar niet is een podcast over maken?' Het levert toch altijd iets op als je er echt induikt."

 

Bron: Omrop Fryslan

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief