Gepubliceerd op: 20-11-2024
De Carnegie Wateler Vredesprijs, de een-na-oudste vredesprijs ter wereld, wordt op 26 november 2024 in het Vredespaleis uitgereikt aan de Nederlandse Krijgsmacht. De Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Marechaussee ontvangen deze eer voor hun inzet in meer dan 80 vredesmissies wereldwijd.
De laureaat
De Nederlandse Krijgsmacht speelt een essentiële rol in de bevordering van internationale vrede en veiligheid. Sinds 1945 heeft Nederland aan meer dan 80 vredesmissies deelgenomen, zowel onder de vlag van de Verenigde Naties (VN), de NAVO als de Europese Unie (EU). De Krijgsmacht levert niet alleen militaire ondersteuning, maar draagt ook bij aan civiele hulp. Nederlandse militairen zijn vaak betrokken bij het opbouwen van infrastructuur, het bieden van medische zorg, het ondersteunen van lokale gemeenschappen, het trainen van troepen én het opbouwen van de rechtsorde. Op dit moment zijn Nederlandse troepen onder andere actief in Litouwen, Irak, Somalië, Mali, Bosnië en Herzegovina en Israël.
“De Nederlandse Krijgsmacht draagt op diverse manieren bij aan wereldwijde stabiliteit en vrede, waarbij zij zowel militaire als humanitaire inspanningen combineert” verklaart de jury van de Carnegie Wateler Vredesprijs. Het juryrappoort verduidelijkt: “Lang voordat de Verenigde Naties en VN-vredesmissies bestonden, voerde Nederland al zijn eerste vredesmissie uit: in 1913 in Albanië. In hetzelfde jaar, 1913, werd ook het Vredespaleis geopend. Dit toont aan dat Nederland al meer dan honderd jaar geleden besefte dat vredesopbouw vele dimensies kent. Ook vandaag de dag wordt steeds duidelijker dat de internationale rechtsorde moet worden bewaakt. Met deze prijs willen wij alle Nederlandse militairen danken, die dagelijks hun eigen grenzen verleggen om de grenzen van anderen te beschermen. De leden van de Nederlandse Krijgsmacht zetten hun eigen levens in om wereldwijd democratie en vrede te behouden of op te bouwen.”
Carnegie Wateler Vredesprijs
De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt sinds 1931 uitgereikt in het Vredespaleis. Het bestuur van de Carnegie Stichting eert met deze prijs een persoon of instelling die internationale vrede bevordert, door woord of daad. De prijs werd ingesteld door de Nederlandse bankier Johan Wateler en toevertrouwd aan de Carnegie Stichting. Dit jaar wordt de Carnegie Wateler Vredesprijs voor de 74e keer uitgereikt.
Prijsuitreiking
Namens de gehele krijgsmacht zal generaal Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten, de Vredesprijs op dinsdag 26 november om 16.30 uur in het Auditorium van het Vredespaleis in ontvangst nemen. De prijs wordt overhandigd door Piet Hein Donner, voorzitter van de Carnegie Stichting, minister van staat en voormalig vicepresident van de Raad van State. Het corps diplomatique, vertegenwoordigers van de internationale instellingen in Den Haag en relaties van de laureaat zullen de prijsuitreiking bijwonen. Tijdens de prijsuitreiking zullen Dr. Tine Molendijk, een interdisciplinair georiënteerde cultureel antropoloog gespecialiseerd in militaire cultuur en ethiek en Prof. Lonneke Peperkamp, hoogleraar militaire ethiek en leiderschap, de Nederlandse deelnames aan vredesmissies vanuit een extern perspectief belichten. Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door het ‘Orkest Koninklijke Luchtmacht’ en een gelegenheidsensemble van de Militaire Muziek van de Krijgsmacht.
De ceremonie is online via een livestream te volgen. De link naar de livestream en het programma worden binnenkort op deze website gepubliceerd.
Carnegie Stichting en Vredespaleis
De Carnegie Stichting is de eigenaar en beheerder van het Vredespaleis in Den Haag. In het Vredespaleis zijn het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de Bibliotheek van het Vredespaleis gehuisvest.
Bron: Carnegie Stichting
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Rechercheurs van de marechaussee onderzoeken oorlogsmisdrijven in Oekraïne
Nederlandse criminelen faciliteren levensgevaarlijke migrantensmokkel naar VK
Koud avondmaal na aanhouding maaltijdbezorger in Apeldoorn
Nederlandse Krijgsmacht ontvangt prestigieuze Carnegie Wateler Vredesprijs
Marechaussee deelt boetes uit bij verkeerscontrole op luchthaven