Brekelmans: Onze militairen belangrijk voor veiligheid Caribische eilanden

Gepubliceerd op: 10-1-2025

Ruben Brekelmans heeft voor het eerst als minister Curaçao, Aruba en Sint Maarten bezocht. De afgelopen 3 dagen maakte hij kennis met de daar gestationeerde militaire eenheden en het lokale bestuur. Defensie is verantwoordelijk voor de bescherming van het Caribisch deel van het koninkrijk.

De minister werd op de hoogte gesteld over de geopolitieke dreigingen in de regio. Ook aan de orde kwam de belangrijke rol van Nederland bij drugsbestrijding en het tegengaan van mensensmokkel. Verder liet hij zich onder meer informeren over de voorbereiding van Nederlandse militairen op rampen. Die doen zich met enige regelmaat voor wanneer orkanen de regio treffen. 

Op de Curaçaose locaties Parera, Suffisant en het militair oefenterrein Wacao sprak Brekelmans met Nederlandse en Curaçaose militairen. Dat deed hij ook aan boord van Zr.Ms. Pelikaan. Dit ondersteuningsvaartuig speelt een belangrijke rol bij het transport van mensen en middelen in de regio.

Verslagenheid
De professionaliteit van de militairen maakte duidelijk indruk op Brekelmans. "Met eigen ogen heb ik gezien dat onze militairen voorbereid zijn op diverse veiligheidsscenario's die zich in uitdagende omstandigheden voordoen." 

Het bezoek werd echter overschaduwd door het plotselinge overlijden van een militair van de luchtmobiele brigade op Curaçao. De verslagenheid was groot. De minister bezocht de compagnie. Hij sprak naaste collega's van de landmachtmilitair en liet weten geschokt te zijn door zijn dood.

Respect
Marinierskazerne Savaneta stond op de agenda bij het bezoek aan Aruba. Hier staan mariniers, vlootpersoneel en Arubaanse militairen paraat. Zij zijn daar om drugssmokkel tegen te gaan, lokale autoriteiten te ondersteunen bij onlusten of voor humanitaire hulpverlening.

Brekelmans sloot zijn bezoek af op Sint Maarten bij de kustwacht en het Marinesteunpunt Point Blanche, de thuisbasis van een mariniersdetachement.

De Koninklijke Marechaussee en mariniers spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de veiligheid op Sint Maarten. Hoe dat in zijn werk gaat heeft de minister nu uit de eerste hand vernomen.

“Niet alleen op Curaçao, maar ook op Aruba en op Sint Maarten verdient het werk dat er wordt verricht veel respect”, zo liet Brekelmans zich ontvallen. “De eilanden weten dat ze op de Nederlandse krijgsmacht kunnen rekenen, wanneer het nodig is.”

Grensoverschrijdende criminaliteit
Brekelmans maakte niet alleen kennis met eenheden van defensie. De reis stond ook in het teken van gesprekken met de gouverneurs, minister-presidenten en ministers van justitie van de Caribische landen. Aan de orde kwamen zaken als de regionale veiligheid en de uitdagingen rond grensoverschrijdende criminaliteit. Ook het belang van samenwerking om de stabiliteit te garanderen passeerde de revue. 

Brekelmans: “Het werk van de defensie-eenheden is van groot belang voor de veiligheid op de eilanden. Dat gebeurt in nauw contact met de lokale autoriteiten. Die intensieve samenwerking was mooi om te zien."

In het Caribisch gebied zijn permanent  meer dan 1.000 defensiemedewerkers van de verschillende krijgsmachtdelen aanwezig. Zij voeren verschillende militaire- en politietaken uit. Daarnaast zijn er ook vaak tijdelijk eenheden in het gebied. Die houden zich bezig met specifieke opleidingen en trainingen. Daarnaast bereiden ze zich voor op het eventueel leveren van bijstand.

 

Bron: Ministerie van Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief