Natuurbrand in buitengebied van Ede werd veroorzaakt door een oefengranaat van Defensie

Gepubliceerd op: 5-4-2025

Tijdens een oefening van Defensie is een grote natuurbrand in het buitengebied van Ede ontstaan door een oefengranaat. De brand was donderdagavond onder controle, maar nog niet gedoofd.

De brand brak rond 14.45 uur uit en woedde in een gebied ten noorden van de Ginkelse Heide. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Het gebied is een militair oefenterrein. “Een eenheid van de landmacht was aan het oefenen en maakte daarbij gebruik van pyrotechnische middelen. De oefening werd gedaan op het zand, maar sloeg over op de berm, die vervolgens vlam heeft gevat,” zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Defensie onderzoekt nog hoe de brand zo om zich heen heeft kunnen grijpen.

De brand was donderdagavond rond 20.40 uur onder controle. Sinds donderdagmiddag waren meer dan driehonderd brandweerlieden aan het werk om het vuur onder controle te krijgen. Ook Defensie hielp mee met de inzet van een Chinook-blushelikopter.

De brandweer zal nog langdurig bezig zijn met nablussen,” zei locoburgemeester Arnold Versteeg van Ede donderdagavond. “Er zullen nog twee pelotons van de brandweer ingezet blijven voor het nablussen.”

Onderzoek
De koninklijke marechaussee onderzoekt het incident, bevestigde een woordvoerder van de militaire politie. Wat voor oefening er precies plaatsvond en hoeveel militairen daarbij aanwezig waren, kon hij niet zeggen. “Voor ons is duidelijk dat er militairen aan het oefenen waren en dat er een oefengranaat is gebruikt. Dat is de oorzaak van de brand.”

De marechaussee zal onderzoeken of het gebruik van de granaat toegestaan was en of er wellicht andere dingen niet goed gegaan zijn. “Uiteindelijk moeten we dan beslissen of er reden is tot verder strafrechtelijk onderzoek.”

Geen evacuatie
De veiligheidsregio adviseerde mensen om ramen en deuren gesloten te houden en uit de rook te blijven. Er was ook een NL-Alert uitgestuurd.

Bewoners van een klein aantal huizen rondom het gebied moesten mogelijk worden geëvacueerd, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.

Bewoners van de Hessenweg in Ede, in de buurt van de brand, waren geschrokken van de omvang. Ze vreesden dat de brand over zou slaan in hun richting. “Ik heb toch even een rugtas bij elkaar gepakt en mijn paspoort gegrepen voor het geval we weg zouden moeten gaan,” vertelt een van hen. Een andere bewoner vertelt dat precies op de plek vorig jaar ook al kort een kleinere natuurbrand heeft gewoed.

Droogte
De gemeente Ede riep mensen op om niet naar de brand te komen. Er was een crisiscentrum ingericht om de bestrijding te coördineren.

Door de droogte van de afgelopen weken had de brandweer eerder al gewaarschuwd voor de kans op natuurbranden in het gebied. Het zogeheten natuurbrandrisico staat op het hoogste niveau.


Bron: Het Parool

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief