Gepubliceerd op: 19-4-2025
*Calais als eindstation: duo regelde boten voor vluchtelingen, justitie eist tot dertig maanden cel*
Twee twintigers hoorden in de rechtbank in Middelburg maandenlange celstraffen tegen zich eisen. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij mensensmokkel. Zo regelden ze rubberboten en buitenboordmotoren voor de illegale oversteek van Calais naar Engeland.
De zaak komt het aan het rollen als de eigenaar van een Middelburgs autoverhuurbedrijf een tip krijgt. Zijn bestelauto, een Volkswagen Crafter, zou zijn misbruik voor illegale praktijken. Met de wagen zouden rubberboten, buitenboordmotoren en andere spullen zijn opgehaald die nodig zijn om migranten vanuit Frankrijk te helpen oversteken naar Engeland.
Die tip komt van Sharon B., aan wie de autoverhuurder eerder de bestelbus had gehuurd. B. huurt het busje onder dwang van Kevin V. (25), die volgens justitie samenwerkt met Johannes van P. (26). Die laatste ontkent alle betrokkenheid. Het duo woonde destijds samen aan de Kasteelstraat in Vlissingen en spande volgens het OM B. voor het karretje om crossmotoren op te halen.
Al snel blijkt dat het niet om motoren gaat. Dat wordt duidelijk als het trio afreist naar Keulen, waar ze een rubberboot, reddingsvesten en jerrycans ophalen. Dan ruikt B. onraad. Ze wil naar huis, verklaart ze later aan de marechaussee. Maar dat is geen optie, houden V. en Van P. haar voor. Ze moeten de spullen eerst afleveren in Calais. Anders volgen represailles.
*Meiden ronselen voor transport*
Dat transport naar Calais vindt volgens het OM minstens zeven keer plaats. V. ronselt twee andere slachtoffers op dezelfde manier. Ook zij krijgen te horen dat ze snel veel geld kunnen verdienen. Het enige dat ze moeten doen is spullen ophalen en naar Frankrijk vervoeren. Meer niet.
Dit keer rijden V. en Van P. niet mee. De aansturing? Die verloopt via de app. V. geeft de opdracht door. Zegt waar ze heen moeten rijden. Als ze niet doen wat hij zegt, volgen dreigementen. Zo vertelt hij dat ze 15.000 euro schuldig zijn als de spullen niet aankomen. Onder die druk vervoeren ze spullen naar Calais, waar ze oog in oog staan met een groep illegale vluchtelingen.
Die wachten op de rubberboten en buitenboordmotoren, zodat ze de oversteek naar Engeland kunnen maken. Een overtocht waar per persoon gemiddeld 7000 tot 10.000 euro voor wordt betaald. Wie aan die illegale handel meewerkt kan volgens de officier van justitie zomaar acht jaar cel horen eisen. Voor het duo pakken de straffen milder uit.
*Dertig maanden cel*
Hoewel Van P. enige betrokkenheid blijft ontkennen, is het voor de officier van justitie duidelijk dat de twee mannen samenwerkten. Dat blijkt uit de getuigenverklaringen van de vrouwen en uit appgesprekken die zijn ingezien. Daaruit wordt duidelijk dat de verdachten duizenden euro’s verdienden aan het vervoeren van de spullen. En dat ze wel degelijk wisten dat die boten bedoeld waren voor de oversteek naar Engeland.
Justitie rekent het de twee verdachten dan ook zwaar aan dat ze hebben meegewerkt aan mensensmokkel en eist 30 maanden cel voor Van P. en een mildere straf van 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor V. vanwege zijn ‘open’ proceshouding. Te zwaar vond zijn advocaat Renske van Zanden. Ze pleitte voor een geheel voorwaardelijke straf. ,,Hij heeft zijn leven op de rit. Pak hem dat niet af.”
Van P.’s raadsman Mark Broere pleitte zelfs voor vrijspraak. Hij noemt de getuigenverklaringen tegenstrijdig. Zegt dat er onvoldoende bewijs is voor zijn betrokkenheid. De rechtbank doet 30 april uitspraak.
Bron: PZC
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Prijskaartje Navo-top verdubbelt bijna: van 95 naar 183 miljoen euro
Reactie KMar n.a.v. dienstregeling Eurostar
Aanhoudingen in onderzoek naar drugshandel via Schiphol
Eurostar waarschuwt voor vertraging naar Londen door langere paspoortcontrole
Duo regelde boten voor vluchtelingen