Tweede Kamer moet verhoogd budget voor defensie veiligstellen

Gepubliceerd op: 23-5-2018

De Tweede Kamer behandelt op 28 mei de nieuwe defensienota. Net als veel Europese NAVO-landen lijkt Nederland werk te maken van het verhogen van de defensie-uitgaven. Rutte III gaat voor deze kabinetsperiode uit van anderhalf miljard euro structureel. Dit kan het begin zijn van een wezenlijke omslag, maar zeker is dat niet.

Er is nog geen serieus begin gemaakt met een poging om de defensie-uitgaven voor een langere termijn af te schermen van politieke wisselvalligheden. Voor een serieus ‘cordon budgettair’ zijn afspraken nodig met een politieke dekking die de zittende coalitie ruim overstijgt, zeker in het huidige instabiele electorale beeld.

Er is op dit punt nog geen enkele beweging waargenomen, noch vanuit het kabinet, noch vanuit de Tweede Kamer. Dat wil zeggen dat over verdere verhoging van de defensie-uitgaven na verkiezingen opnieuw moet worden onderhandeld, tegen de dan toevallige politieke opportuniteit, tegen de conjunctuur en tegen de onstuitbare dynamiek van budgettaire groeiers zoals volksgezondheid. Dat is een erg onzeker gesternte om op te koersen.

Lees het gehele artikel op elsevierweekblad.nl

Bron : elsevierweekblad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief