93 Vaartuigen gecontroleerd tijdens grootscheepse controle sportvisserij

Gepubliceerd op: 5-9-2018

Zeeland - Zondag heeft er een grootscheepse integrale controle plaatsgevonden gericht op de sportvisserij. In totaal zijn 93 vaartuigen gecontroleerd bij Breskens, de Westerschelde en bij Neeltje Jans. Er zijn diverse bekeuringen uitgeschreven en een aantal personen staat een vervolgonderzoek te wachten.

Doel van deze grote controle is om beter zicht te krijgen op misstanden in de sportvisserijsector. Sportvissers zijn gecontroleerd op naleving van de Visserijwet, toezicht op het vangen van - en de aanvoer van zeebaars, ondermaatse vis en verboden vistuigen, op het voorhanden hebben van rode diesel, naleving van milieuvoorschriften, ondermijning, openstaande belastingschulden, uitkeringsfraude, identiteitsfraude, mensensmokkel en andere grensoverschrijdende criminaliteit.

De controles zijn uitgevoerd op de Westerschelde, de wateren bij Breskens, de Roompotsluizen en Neetje Jans. Hieraan hebben Douane, Politie, Landelijke Eenheid, Koninklijke marechaussee, Zeehavenpolitie, Belastingdienst, UWV, NVWA en Sportvisserij Zuidwest Nederland deelgenomen. 

Resultaten
In Breskens zijn er 20 vaartuigen gecontroleerd. Eén persoon heeft een proces-verbaal gekregen omdat er rode diesel in de tank zit. Rode diesel is afgeschaft in Nederland. Drie personen krijgen een vervolgonderzoek van de Belastingdienst en enkele schepen worden nog verder onderzocht omdat er een grote hoeveelheid vistuig aan boord is.

Op de Westerschelde zijn 38 vaartuigen gecontroleerd. Van één persoon wordt de financiën nader onderzocht en één persoon is betrapt op het afhalen van drugs.

Op Neeltje Jans zijn 35 vaartuigen gecontroleerd. Van één vaartuig is de herkomst onduidelijk. De Douane zoekt dit verder uit. Eén persoon wordt verdacht van uitkeringsfraude en wordt verder nagetrokken door de UWV.

Daarnaast zijn enkele processen-verbaal opgemaakt voor het vangen van ondermaatse vis.

Vergroten veiligheid
Steeds vaker voeren de samenwerkende overheden de laatste jaren binnen de regio Zuid-West integrale controles uit op verschillende gebieden en in wisselende samenstellingen.  Aan deze controle namen Douane, Politie, Landelijke Eenheid, Koninklijke Marechaussee, Zeehavenpolitie, Belastingdienst, UWV, NVWA en Sportvisserij Zuidwest Nederland deel. De regie bij deze gezamenlijke actie lag bij Politie en Douane. Enkele jaren geleden hebben dezelfde diensten een integrale controle ten aanzien van de beroepsvisserij uitgevoerd. Dat gaf een goed beeld van dat deel van de sector en de misstanden die zich daar voordoen. De sportvisserij bleef tot nu toe onbelicht. “We kijken tevreden terug op deze controle waarbij veel handhavingspartners betrokken waren. We vinden het belangrijk om goed zicht te hebben op datgene wat niet deugt op de Zeeuwse wateren. Alles met het doel om de veiligheid te vergroten en er voor te zorgen dat we vroegtijdig met elkaar ingrijpen als misstanden, in welke vorm dan ook, daarom vragen."

Bron : politie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief