Bizarre advertenties geven onthullend inkijkje in wereld mensensmokkelaars

Gepubliceerd op: 27-7-2024

Bizarre advertenties geven onthullend inkijkje in wereld mensensmokkelaars: ‘Beveel onze reizen aan en win 500 euro’

LONDEN - ’Gegarandeerde reis naar Frankrijk, Duitsland, Engeland, als God het wil’. Met dit soort advertenties op sociale media proberen mensensmokkelaars hun ’diensten’ aan te bieden aan personen die naar West-Europa willen komen. De Britse National Crime Agency heeft duizenden van dit soort advertenties van sociale media weten te krijgen en hoopt hiermee een slag te slaan tegen illegale migratie. De wervende teksten geven een even onthullend als ontluisterend inkijkje in de wereld van de nietsontziende mensensmokkelaars.

Meer dan 12.000 advertenties, in tientallen talen, zijn offline gehaald, zo schrijft Sky News. De advertenties waren onder andere in het Albanees, Farsi en Pashto en waren te vinden op X, Facebook, Telegram, YouTube en TikTok. Volgens de advertenties is de garantie op aankomst in het Verenigd Koninkrijk ’100%’. Daarnaast kunnen mensen een Schengen-visum kopen voor 750 euro. Voor 6000 euro kun je zelfs voorkomen dat je kan worden teruggestuurd, zo doen de vele advertenties ons geloven.

Een advertentie met de afbeelding van een speedboot stelt in het Albanees: ’Wij brengen mensen per speedboot naar het Verenigd Koninkrijk. Het is binnen 45 minuten geregeld. De overtocht is 100% gegarandeerd. Verspil deze kans niet. Binnenkort zijn we klaar om te vertrekken. Stuur ons een privébericht’.

Een andere advertentie, inclusief kaartje met daarop een rode lijn van Albanië naar het Kanaal, biedt ’100% gegarandeerde (veilige) reizen’, en voegt eraan toe: ’Beveel onze reizen aan bij een vriend en win 500 euro’.

Ook vanuit de Balkan worden asielzoekers middels een netwerk de Europese Unie in gesmokkeld. Er zouden tientallen netwerken zijn tussen Bosnië en Kroatië. Een ’pakketreis’ naar Nederland zou 3000 euro kosten.

Vergelijkbare advertenties voor mensensmokkel naar de Verenigde Staten werden eerder van TikTok gehaald. Daar werden mensen uit Midden-Amerika lekker gemaakt met een enkele reis Verenigde Staten voor slechts 7000 dollar.

Met het offline halen van de duizenden advertenties werd in december 2021 begonnen. De actie werd in samenwerking met de socialemedia-giganten uitgevoerd. „Dit werk is enorm belangrijk en we zullen er alles aan doen om de criminelen aan te pakken die hun mensensmokkel schaamteloos online promoten en sociale media gebruiken om te profiteren van menselijke ellende”, zo sprak de Britse staatssecretaris voor immigratie Angela Eagle.

„Het beschermen van onze grenzen is nog nooit zo belangrijk geweest. Gezamenlijk zullen we de nodige actie ondernemen om illegale migratie bij de bron aan te pakken, de bendes te ontmantelen en te voorkomen dat ze het leven van kwetsbare mensen in gevaar brengen.”

Dan Barcroft, de directeur van de National Crime Agency, spreekt van een groot succes: „Het offline halen van dit soort advertenties is van groot belang. Veel mensensmokkelaars misbruiken sociale media om hun ’waar’ te verkopen. Dit soort acties moet er dus voor zorgen dat we de netwerken ontregelen. Het direct aanpakken van dit soort advertenties lijkt op het eerste gezicht een positief effect te hebben.”

Eerder dit jaar werden in het Verenigd Koninkrijk vier Vietnamezen opgepakt die op Facebook advertenties maakten en deelden voor mensensmokkel tussen het VK en Frankrijk. Een Irakees werd een maand later voor dezelfde vergrijpen in de kraag gevat.

De nieuwe Labour-regering probeert met een nieuwe set maatregelen de mensensmokkel over het Kanaal in te dammen, nadat ze de Rwanda-plannen van de voorgaande Conservatieve regering had afgeschoten. De regering van premier Keir Starmer wil onder meer een nieuwe grensbescherming opzetten en meer samenwerken met Europese buurlanden.

Desondanks heeft Yvette Cooper, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, wel gewaarschuwd dat het einde van de komst van kleine bootjes vol asielzoekers nog niet in zicht is.

Niet alleen het Verenigd Koninkrijk zucht onder een golf van migranten, ook buurland Ierland heeft te maken met een grote groei van het aantal asielzoekers. De meesten zijn daar aangekomen via Noord-Ierland, uit angst voor het (nu geschrapte) Rwanda-plan. De meesten van hen verblijven in tentenkampen in de hoofdstad Dublin. Dit tot afschuw van de lokale bewoners.

Door het grote huizentekort groeit het sentiment in Ierland tegen migranten steeds meer. Mede daarom heeft de Ierse regering het Verenigd Koninkrijk nu aangewezen als ’veilig land’, maar het is nog onduidelijk waar de vele asielzoekers in Ierland nu naar terug moeten en of dat wel gaat gebeuren.


Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief