Zeventien keer ging het mis met een Eindhovense veelpleger

Gepubliceerd op: 19-10-2024

Zeventien keer ging het mis met een Eindhovense veelpleger (49), medicijnen helpen hem op de goede weg
EINDHOVEN - Winkelramen en auto's vernielen, dreigen met een mes, boodschappen stelen uit een fietstas, keer op keer ging een Eindhovenaar begin 2023 in de fout, onder invloed van drank en na een veelbewogen reis naar zijn vaderland Irak.

,,Ik weet dat ik veel fouten heb gemaakt”, zegt de 49-jarige verdachte woensdag in de rechtbank in Den Bosch. ,,U was een beetje in de war hé”, toont de voorzitter begrip.

Wil jij ondernemen in het buitenland? Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.

Veel fouten, de eerste was op 4 februari vorig jaar, op het vliegveld in Eindhoven. De in Irak geboren Eindhovenaar kwam terug uit zijn vaderland, had stenen bij zich die werden ingenomen en die hij terug wilde. Hij pakte een mes, begon te dreigen en werd ingerekend door de marechaussee. Het was de aftrap van een reeks misstappen, die hij grotendeels toegaf.

Autobanden lek steken, winkelruiten ingooien, de intercom vernielen van de politiecel waarin hij steeds belandde en die cellen vervolgens bevuilen, mensen bedreigen, iemand een steen naar het hoofd gooien... In totaal ging het zeventien keer mis in twee maanden tijd. Vaak sloeg de Eindhovenaar met een kettingslot op ramen of voertuigen, dikwijls was hij dronken of stoned.

Eén keer klom hij in zijn eigen flat naar het balkon van de onderburen, waar hij ook weer een raam vernielde. Voor de reis naar Irak was er nog niet veel aan de hand, erna raakte de man van slag, onder meer door een ruzie die hij in zijn vaderland had met zijn broer waarbij hij een harde klap op zijn hoofd kreeg. Een stoornis speelt volgens de psycholoog die de man onderzocht ook een rol.

Leven nu stabiel
Honderd dagen zat de Eindhovenaar al vast, in juli vorig jaar kwam hij vrij onder de voorwaarde dat hij zich zou laten begeleiden. Dat lukt goed. Door te stoppen met drank en drugs, door medicijnen die hij voortaan slikt en door nu onder begeleiding te wonen, is zijn leven stabiel.

Wat officier van justitie Rem Hamers betreft hoeft de man niet terug naar de cel, als hij maar begeleid blijft wonen en geen drank en drugs meer gebruikt. Mocht het toch fout gaan, dan zou hij alsnog 120 dagen moeten zitten. Advocaat Yannick Quint vond ‘het voorstel van het Openbaar Ministerie alleszins redelijk.’ ,,Het gaat nu hartstikke goed met hem.”

Waar het deze week in de rechtszaal niet over ging, was die keer dat de Eindhovenaar werd voorgeleid in het gerechtsgebouw in Den Bosch en daar een medewerker schopte. Om de schijn van partijdigheid te vermijden, wordt dit voorval nog apart behandeld door de rechtbank in Limburg. 

 

Bron: Eindhovens Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief