Extra militaire politiecapaciteit bij marechaussee

Gepubliceerd op: 25-10-2024

“We hebben jullie hard nodig.” Met die woorden richtte Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim zich tot de Koninklijke Marechaussee op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daar hield het krijgsmachtdeel de jaarlijkse Wapendag en stond stil bij zijn 210e verjaardag. Ook werd de heroprichting van 101 Marechausseebataljon (101Marbat) symbolisch gestart.

Dit bataljon was er al eens, maar verdween toen het laatste eskadron in 2010 werd opgeheven. Het heropgerichte 101 Marbat bestaat uiteindelijk wederom uit 2 eskadrons. Deze zijn breed in te zetten voor nationale bijstand en Militaire Politietaken (MP). Denk aan het begeleiden van grootschalige verplaatsingen, zoals bij de landmachtoefening Steadfast Defender, eerder dit jaar. Ook onderzoek naar oorlogsmisdrijven of het ondersteunen van landmacht-gevechtseenheden in conflictgebieden behoren tot het takenpakket. 

Begin 2025 begint de gereedstelling van het eerste eskadron. In januari 2027 moet het operationeel gereed zijn.

De generaal bracht de Russische inval van de Krim in 2014 in herinnering, evenals de invasie van Oekraïne in 2022. Sindsdien staat de verdediging van het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied weer bovenaan de agenda. “De NAVO verzoekt dan ook nadrukkelijk om MP-capaciteit op te nemen in de eenheden van de landmacht”, zo deelde Eichelsheim mee. 

Geen transitie, maar metamorfose
Volgens hem is het niet ondenkbaar dat de NAVO terechtkomt in een grootschalig conflict: “Daarom trekken we op dit moment alles uit de kast om ons gereed te stellen voor hoofdtaak 1: bescherming van Nederland en het NAVO-grondgebied.” De omschakeling van combat service support naar combat support is geen transitie, maar: “Een metamorfose. En ik vind het mooi om te zien dat de marechaussee hierin concrete stappen zet.” 

De komende tijd is het alle hens aan dek bij de marechaussee. Er moet nieuw personeel geworven, opgeleid en getraind worden. Ook komen er nieuwe communicatiemiddelen, wapens en voertuigen. “Met de heroprichting van 101 Marechausseebataljon ligt er een bijzondere uitdaging op jullie te wachten. We kunnen rustig concluderen dat het invullen van Hoofdtaak 1 veel van de marechaussee vraagt, maar ik proef binnen de marechaussee ook ontzettend veel energie.”

 

Bron: Ministerie van Defensie  

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief